nedjelja, 4. veljače 2018.

Kinematografija kao glavni i osnovni vid umjetnosti u 21. vijeku

Filmovi, ah. Pitam se postoji li osoba na svijetu koja nije barem jedan pogledala. Mislim da sam ja jedan od najvećih fanatika ove vrste umjetnosti, a ta ljubav prema filmovima mi je definitivno prešla od oca i tetke, koji su u svojim mlađim danima bili opčinjeni raznim vrstama i žanrovima filmova. Zanimljiva činjenica je da, dok sam bila mlađa nisam voljela gledati filmove, valjda sam smatrala da je to gubljenje mog tadašnjeg ''dragocijenog'' vremena, a ono što tada nisam shvatala, a danas shvatam jeste da to utrošeno vrijeme služi za razvijanje intelekta, stvaranje novih iskustava, razvijanje različitih mišljenja, a i osobe koje gledaju filmove imaju razvijenije umove i većinu stvari gledaju iz više uglova, a ne samo onog jednog.

Baš sam prije par dana pričala sa kolegicom, koja je također opsjednuta filmovima o tome šta je trenutno aktuelno, a između ostalog smo i jedna drugoj preporučile neke filmove. Ne znam zašto, ali uvijek brzo kliknem sa osobama koje vole stvari koje volim i ja. Konkretno, kod mene su to filmovi i serije. Toga mi zaista nije nikada dosta i mislim da bih svakog dana mogla gledati po 2,3 filma i ne bih se bunila uopšte. Pored toga što vam u tih, sat i po vremena skrene pažnju sa nekih svakodnevnih problema filmovi vas uvijek i nauče nečemu novom, posebno ako su u pitanju sci-fi, akcioni i dokumentarni filmovi, no ja u svakom žanru i filmu vidim neku pouku, osim komedijama, mislim da one ipak služe samo za smijanje.Također sam nedavno pogledala video na youtubeu od svoje profesorice latinskog jezika, gdje je pričala o nekim kultnim i zaista poznatim i dobrim filmovima koje svako treba pogledati. Mislim da je u pravu. Smiješno je u komunikaciji s nekim spomenuti film kao što je ''Godfather'', ''The Silence of the Lambs'', ''Titanic'', ''The Notebook'' i mnogi drugi poznati filmovi, a da taj neko gleda u vas sa čuđenjem i pita se o čemu vi to pričate. Takve osobe ne podcjenjujem, takve osobe žalim, jer ne znaju šta propuštaju. Za mene je film vrsta umjetnosti koja je više puta pokušavala biti nadmašena likovnim djelima, arhitekturom, književnošću , pa čak i stripovima, istina da to jeste nešto čemu se čovjek divio i divi, no ono čemu se većina uvijek i iznova vraća jeste nešto što je nenadmašivo i što će uvijek biti ''popularno'', nešto što ne može dosaditi, pa čak ni novijim generacijama, koje nisu zainteresovane za umjetnost (pored muzike) je upravo film.


Broj komentara: 12:

 1. Za zadnje dve godine sam odgledala vise filmova nego za celi zivot. Moja ljubav prema tome se rodila tek skoro, jer pre toga cini mi se da nisam nailazila na prave filmove. Ali sada uzivam cak i u onim najduzim. Sinoc sam gledala Jedi, moli, voli koji je predugacak, ali bio mi je zanimljiv u svakoj sekundi. Odlican post ❤😊😊

  Novi post, ako zelis da pogledas---
  mellowcent.blogspot.rs

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. I ja sam tek u posljednje četiri godine počela intenzivnije gledati filmoved :D
   Hvala ti ♥

   Izbriši
 2. Ja sam neko ko bas bas voli filmove, i koji gotovo svakog dana pogleda jedan. Preferiram horore, ali idem iz krajnosti u krajnost, od vesterna i akcije do dokumentaraca. Volim i uzivam u gledanju! Tako da mi je drago sto si napisala post na ovu temu! Veoma je diskutabilna ali si ti uspela da obuhvatis sve tako da ja nemam st apreterano da dodam, osim odlican post, bravo draga!"

  Visit my blog

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala ti draga :D I ja sam ogromni ljubitelj filmova ♥

   Izbriši
 3. Pogledaj `Before Sunrise` ako nisi gledala, fenomenalan film.. jedan od mojih omiljenih!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nisam gledala taj film. Svakako ću pogledati, hvala na prijedlogu

   Izbriši
 4. Hello,

  Amazing !

  Sarah, http://www.sarahmodeee.fr/

  OdgovoriIzbriši
 5. wow incredible..! This place looks so dreamy, I would love to visit..

  https://clicknorder.pk online shopping in pakistan

  OdgovoriIzbriši
 6. Iako sam često uskraćena za gledanje filmova (iako ih obožavam) povremeno nađem vremena da pogledam neki dobar horor. Kako sam teški emotivac izbjegavam ljubavne romanse i nekako najčešće se odlučim za horor ili naučnu fantastiku ( pomogućnosti da je Stetham u glavnoj ulozi :D).

  OdgovoriIzbriši