petak, 15. srpnja 2016.

SAVJETNICA #2 : Kako se uklopiti u novu školu i društvo? 🏫 🎓

Svaki početak je težak, pa možemo isto reći i za prelazak iz jedne u drugu školu, odmah da kažem da je puno lakše preći iz osnovne u srednju školu, jer u društvo koje stižete niko nikog ne poznaje, a kada prelazite iz, npr. osnovne škole u drugu osnovnu školu, tu može nastati problem, jer društvo u kojem se nalazite se svi znaju i vjerovatno niko neće mariti za vas. Danas sam vam odlučila dati par savjeta kako se što prije uklopiti u novu školu i steći nove prijatelje. Također, znam da dosta vas ove godine kreće u prvi razred srednje škole i da ste vjerovatno zabrinuti za novo društvo i okolinu, ali s obzirom da sam sve to prošla, mogu vam pričati o tome.Prijelaz iz jedne u drugu školu, tačnije iz jedne okoline u drugu, za tinejdžere može biti veoma težak period. Prije svega uglavnom se bojimo sticanja novog društva, novih profesora, novih predmeta, brinemo se uopće, jer nikad ranije nismo išli u srednju školu (ako je riječ o srednjoj školi). No, postoji par stvari koje bismo trebali odmah, na samom početku škole, odnosno prvih dana uraditi.

Pogledajte spisak osoba s kojima idete u razred

Ukoliko je riječ o prelasku iz osnovne u srednju školu, obavezno pogledajte spisak primljenih učenika, odnosno učenika s kojima ćete ići u razred i vidite da li poznajete nekog od njih, a ako je odgovor da, kontaktirajte tu osobu i pitajte je da skupa sjedite. Mnogo će vam lakše biti ako odmah skontate s kim ćete sjediti, bit ćete opušteniji u razgovoru sa drugim, a i vaše samopouzdanje će biti na vrhuncu. S druge strane ukoliko ne poznajete nikog od učenika sa spiska, onda prvog dana škole (neko će sigurno sjediti sam) pitajte tu osobu da li je slobodno, ako je odgovor da, onda odlično za vas, jer možete odmah steći novog prijatelja.Upoznajte se sa svim osobama iz razreda

Postoje osobe koje nisu toliko druželjubive, da budem iskrena i sama sam jedna od njih, ali nemojte se ugledati na mene. Već prvog dana u vašoj novoj školi počnite stvarati prijateljstva tako što ćete se upoznavati sa osobama iz razreda i pričati sa njima, na taj način ćete mnogo brže steći prijatelje, a i na početku možete uvidjeti ko je kakav.


Raspitajte se o profesorima

Prije nego što krenete u školu, raspitajte se za profesore sa starijim generacijama, kakvi su oni, šta očekuju od učenika, koliko znanja traže, na koji način ispituju i slično. Ukoliko se raspitate o profesorima prije odlaska u novu školu, režim učenja će vam biti mnogo lakši, jer ćete unaprijed znati kakav je koji profesor i koliko znanja traži.Učestvujte u raspravama i budite aktivni

Ne budite jedan od ''nezainteresovanih'' učenika, jer ako želite da se istaknete i da steknete što više prijatelja, to možete i postići ukoliko budete aktivniji u razgovoru sa profesorima. Obavezno, ako ste nadareni za neki predmet, npr. matematiku učestvujte u riješavanju zadataka, te će te na taj način privući punu pažnju kako kod profesora, tako i učenika.


Prvi utisak je najvažniji

Ono što je pozitivno kada ste u novom razredu i novoj okolini je što vas niko ne poznaje i što, ukoliko želite možete postići određenu ''popularnost''. Vodite računa da ostavite dobar utisak na vaše nove, buduće prijatelje s kojima ćete provoditi ostatak vremena. No, prvi utisak nije važan samo za učenike, već i za profesore, ukoliko se kod nekog profesora na početku istaknete kao neko ko razumije o čemu profesor govori i ko je aktivan bit ćete zapamćeni, isto tako obratite pažnju da vaš prvi utisak kod profesora ne bude loš, jer će vas onda oni zauvijek pamtiti upravo po tome.


Redovno učenje

Pored svega ovoga, ne zaboravite najvažniju stvar, a to je učenje. Kako biste se dodatno istakli i što prije stekli nova prijateljstva i ostvarili dobra mišljenja kod profesora, neophodno je da odmah počnete učiti. Najbolje bi bilo da se počnete javljati odmah nakon par lekcija, jer nikada ne dopustite da vam se gradivo gomila, a i ako se prvi javite da odgovarate u razredu, profesor će vas uglavnom pamtiti po dobrom i već ćete mu se dopasti. Odmah da vas upozorim da ukoliko je riječ iz prelaska iz osnovne u srednju školu, dobro se pazite da vam se ne nagomila gradiva, jer je to u srednjoj školi mnogo teže, naročito ako idete u gimnaziju.


Radite domaće

Znam da zvuči dosadno i naporno, ali se morate isticati i rađanje domaćih zadataka koje dobijate u školi, jer želite najbolje za sebe, a i domaći vam nikako ne mogu naštetiti, mogu vam samo pomoći da budete što bolji i da ponovite naučeno gradivo.Nadam se da sam ovim postom pomogla svim osobama koje trebaju ići iz jedne u drugu školu, uglavnom iz osnovne u srednju. Pažljivo pratite savjete i primjenjujte ih i ubjeđujem vas da nećete imati nikakvih problema sa prilagođavanjem sa novom sredinom.

Slike korištene sa: tumblr- a i google- a

Broj komentara: 5:

 1. Odlican post. Definitivno si izdvojila najbitnije stavke, kada je upitanju polazak u novu skolu. Verujem da ce onima koji se od 01.09. nadju u novoj skoli i novom drustvu ovo biti od velike koristi. Prvi utisak je definitivno najvazniiji.

  Ako zelis, poseti moj blog i uclani se ako ti se dopadne. :)

  Moja Svastarica

  OdgovoriIzbriši
 2. Ja ove godine krećem u novu školu i sigurna sam da će mi tvoji savjeti mnogo pomoći. Super post <3

  ❤️ forever-blogm.blogspot.com ❤️-new post :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Ja razmisljam o prelasku u novu osnovnu skolu sledece godine u 6. razred... I jako se plasim nadam se da ce mi ovo pomoci 😧

  OdgovoriIzbriši