subota, 29. rujna 2018.

Feminizam

Veoma diskutabilna tema, ali sjetimo se perioda koji je vladao prije patrijarhata, odnosno matrijarhat u kom su žene imale glavnu i vodeći ulogu, to mi sad kad kažem zvuči tako čudno, jer su muškarci ti koji se godinama nameću i pokušavaju biti jači i bolji pol od nas, žena. Bilo kako bilo, sve društvene promjene koje se dešavaju i koje će se dešavati su me podstakle da razmislim o ovoj tematici i pišem o tome.


Prije stotinjak godina status žena je bio mizeran, nikakav. Naime, muškarci su ti koji su bili ''superiorniji'' od žena, jači, bolji i pametniji. Muškarci su ti koji su imali pravo na školovanje, na posao, na apsolutno sve, dok su žene bile samo ''za kuće'', odnosno većina njih su bile domaćice i čuvale su djecu. One su bile te koje su samo za kuće i po kući. Većina njih nije znala pisati i čitati, a da ne govorimo o tome kako nigdje nisu izlazile, jer pobogu, njima je mjesto samo i isključivo u kući.Ipak, živjeti u . stoljeću ima svoje prednosti i mane. Mane su to što se više fokusiramo na virtuelni, umjesto na stvarni život, ali prednosti su što se zakon iz godine u godinu mijenjao i što smo mi, žene, danas skoro pa ravnopravne kao i muškarci. Imamo potpuno pravo ići u škole (obrazovati se), što je čak, štaviše obavezno, ako želimo možemo ići u višu školu i sutra biti advokatice, profesorice, direktorice itd. Status žena se vidno i znatno promijenio, iako u nekim ruralnim sredinama i dalje vlada patrijarhat (nažalost), te takve žene nemaju nikakva prava. Nadajmo se samo da ćemo jednog dana biti potpuno ravnopravni, bez obzira ko smo i šta smo.Cilj ovog posta nije da izvrijeđam muškarce, već samo moje, subjektivno mišljenje o položaju žena.


Broj komentara: 20:

 1. Divan post.Bas smo skoro komentarisali polozaj zena.Njihovo kretanje je bilo ograniceno sto mi je na neki nacin povredilo ego.I danas ,po negde, postoji idalje patrijarhat.Naravno,danas su zene jako blizu tome da mogu da budu 100% ravnopravne kao i muskarci.Mada,smatram da to ipak nije toliko dobro.Muskarac bi trebao da bude glavni,ali opet u umerenom smislu!Odlican post!
  Ilmaha |Zapratite♥️ Citati |Zapratite♥️

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ogromno hvala draga, drago i je što se slažeš sa mnom

   Izbriši
 2. Odličan post i jako mi se sviđaju fotografije. Jako mi se dopada što si izabrala ovu temu jer sam i sama velika feministkinja. Drago mi je i ponosna sam što su se žene izborile za svoja prava, međutim, i dalje se osećaju neke rupe i postoje neki tzv. "standardi" po kojima žena mora raditi određene stvari. Kao što pročitah negde, žena ne mora ništa, a ako želi može sve, i slažem se sa time. Poštujem muškarce i time što sam feminista, kao što si i ti rekla, ne želim da ih vređam, već samo mislim da su i žene veoma zrele, snažne i da treba da budu ravnopravne sa njima. Još jednom kažem, veoma lepa i veoma diskutabilna tema. Pozdrav!


  http://jednostavnoana.blogspot.com/

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala draga :D, i ja sam feministkinja i također mi je drago što su danas žee skoro pa ravnopravne :*

   Izbriši
 3. Divan post draga! Potpuno se slažem uz sve što si napisala u postu. Žene trebaju biti ravnopravne sa muškarcima i drago mi je da ima toliko feministkinja, i sama sam feminist i zaista mislim da svi trebamo imati ista prava, a ne kao što je to bilo u srednjem vjeku, čak i u prošlom stoljeću. Nekada i sad znam naletjeti na ono "Ženi je mjesto u kuhinji i da odgaja djecu" i na to mi se kosa na glavi digne... Inače, divan post, fotografije su predivne *-*

  NOVI POST -> Peany

  OdgovoriIzbriši
 4. Odliiiiiccaaan post! Potpuno si u pravu i slazem se sa tobom! Nazalost,i dalje ima ljudi,cak i u gradovima, koji ne cjene zene dovoljno i smatraju da je zeni mjesto u kuhinji za sporetom. Takvog stava je jedan moj drug,i zalosno mi je da momak od 18 godina ima takva zatucana razmisljanja. Ne vidim razlog za tako nesto,a mahom zaboravljaju da su zahvaljujuci jednoj zeni dosli na svijet.

  PajaMala.blogspot.com

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mislim da je to bolesno, takvim ljudima treba dobar psiholog haha

   Izbriši
 5. Super tema za pisanje. Meni se onaj radikalni, pretjerani feminizam ne sviđa jer je fazon da mogu bez muškarca i da trebaju da budu same. Dok, s druge strane, pojam feminizma i njegova ideja tj. ravnopravnost muškog i ženskog pola podržavam. Svako, i žena i muškarac, treba da ima slobodu odabira i što se tiče posla, ne treba da postoje ''muški'' i ''ženski'' poslovi, i što se tiče škole, izgleda, partnera, oblačenja itd. <3

  Vildana from Living Like V

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala draga, itekako mislim da ne bi trebalo biti ikakvih nejednakosti među muškaraca i žena, ali ponekad, pogotovo u našem društvu ih ima

   Izbriši
 6. Odličan post, a fotografije su predivne! :)
  Novi post -
  www.minniearts.com

  OdgovoriIzbriši
 7. Predivan post,pratim te :)

  ♥ ★ ♥ https://pinkpassionisfashion.blogspot.com ♥ ★ ♥

  OdgovoriIzbriši
 8. Odlican post, skroz te razumijem. Ali danas ima zena koje svim silama se zele izboriti iznad muskaraca a bore se za ravnopravnost. Što je opet jedan ekstrem. Mislim da danas više ništa nije uravnoteženo niti u granicama normale.

  Feliz

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja sam svakako za ravnopravnost, za uzdizanje nikako, jer na kraju za šta se borimo, da bismo bile kao oni? Mislim da to nije ono što bismo trebale biti

   Izbriši
 9. Divan post u potpunosti se slažem sa tobom.
  Ako želiš pogledaj moj blog
  milenadosljak.blogspot.com

  OdgovoriIzbriši
 10. Mogla bih se raspisati na ovu temu, ali bolje da ne krenem jer se ne ću moći zaustaviti! :D
  Drago mi je da pišeš o raznim temama pa tako i o ovoj. Veselim se sljedećem postu. :)

  Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram

  OdgovoriIzbriši