nedjelja, 2. rujna 2018.

RECENZIJA SERIJE #4: Lost/ Izgubljeni (2004.- 2010.)

Recenzija


''Lost'' je jedna od, sada već ''zastarjelih'' serija koja je bila aktuelna od 2004., pa sve do 2010. godine kada je završeno snimanje i izbačena zadnja, šesta sezona. Za veoma kratak period postigla je ogroman rejting i gledanost, a neki je čak i sada gledaju, iako je odavno završila. Serija je napravljena ne jedan originalan i veoma zanimljiv koncept, te će se vjerovatno najviše svidjeti avanturistima. Ima sveukupno 118 epizoda.

Moja ocjena: 8,5
IMDb ocjena: 8,4Radnja 


Grupa ljudi završava na pustom ostrvu nakon tragične avionske nesreće koju su doživjeli i preživjeli. Serija prati njihove pojedinačne priče, te razlog zbog kojeg su završili na ostrvu, pa i sam način preživljavanja u skoro nemogućim uslovima.Glumci


Matthew Fox (Jack Shephard)

Jack je jedan od glavnih uloga i glumi uglednog doktora (hirurga), koji se već na početku serije veoma dobro pokazuje kao lider i kao liječnik za sve bolesne na ostrvu. Njegova priča jeste da je izgubio oca kojeg je trebao prebaciti avionom te sahraniti, ali u tome nije uspio.
Evangeline Lilly (Kate Austen)

Kate je druga glavna uloga i kao takva je zamjena ''lidera'', odnosno Jacka, u svemu mu pomaže i postavlja se kao pravi heroj. Ostrvo joj je donijelo slobodu, jer da se nije desila avionska nesreća završila bi u zatvoru, gdje je prvenstveno i trebala biti prebačena.
Jorge Garcia (Hugo Reyes)

Hugo je naizgled potpuno beznačajan lik, no poslije postaje izuzetno važan karakter. On je tu prije svega kako bi svima pomogao.
Josh Holloway (James ''Sawyer'')

Sawyer je pohlepni snob, koji odmah na početku dolazi u razne konflikte sa skoro svima. Misli samo na sebe, a krije i priču iza sebe, koja govori o teškom životu, u kome je izgubio roditelje, te se nakon toga nastavio baviti kriminalom i krađom.Ian Somerhalder (Boone Carlyle) i Maggie Grace (Shannon Rutherford)

Boone i Shannon su brat i sestra. Shannon je razmažena bogatašica, dok je Boone sasvim razuman mladić uvijek spreman za pomoći svima u nevolji, posebno svojoj sestri. 
Harold Perrieau (Michael Dawson)

Michael se na ostrvu našao sa svoji desetogodišnjim sinom, s kojim se susreo nakon mnogo godina i to zbog smrti svoje bivše žene. Pri povratku kući doživjeli su nesreću, ali su na sreću i on i njegov sin preživjeli.
Terry O'Quinn (John Locke)

John Locke je ambiciozan i snalažljiv lik. Kao da je obučen za život na ostrvu, ostalima pomaže pri nabavljanju hrane, odnosno lovi. Njegov prošli život je izuzetno težak, jer je uvijek bio avanturist, ali svoje nagone nije mogao ispoljiti, jer je bio nepokretan, ipak, nakon nesreće se dešava čudo i on ponovo može da hoda.
Dominic Monaghan (Charlie Pace)

Charlie je prestrašeni mladić, čija je prošlost bila burna. Bio je u bandu, koji se dobro proslavljao zahvaljujući njegovim sposobnostima sviranja, pjevanja i pisanja. Ipak, rock grupa, kao i rockeri su mu donijeli više zla, nego dobra zbog čega je postao ovisnik o kokainu.
Emilie de Ravin (Claire Littleton)

Claire je mlada trudnica, koja je ostavljena da se sama postara o svom djetetu, nakon čega je odlučila da ga da na usvajanje, ili proda. Krenula je na put baš s namjerom da se dogovori sa potencijalnim roditeljima oko novca, kada ju je zadesila nesreća.Naveen Anders (Sayid Jarrah)

Sayid je muslimanski vojnik, koji je služio dugo u vojsci, a povrh svega izgubio je i ženu koju je volio baš zbog službe državi, jer je ona navodno bila izdajnica.
Daniel Dae Kim (Jin- Soo Kwon) i Yunjin Kim (Sun- Hwa Kwon)

Jin- Soo i Sun- Hwa su japanci i supružnici koji su se također našli među preživjelima. Njihova priča iz prošlosti je kao i kod ostalih bila burna. Jin- Soo, kako bi oženio ljubav svog života, mladu bogatašicu, morao se prepustiti raznim poslovima koje mu je naređivao Sun Hwain otac, zbog čega je ona bila u iskušenju da ga ostavi, ali ipak nije, da li zbog nesreće, ili ima nečeg više?Trailer

Broj komentara: 10:

 1. Serija mi djeluje jako zanimljivo, pogotovo zbog priča likova i svega što su doživjeli. A od glumaca znam Iana, koji me je oduševio glumom u Vampriskim dnevnicima. Odličan post. :)

  sweet-dreams-14.blogspot.com

  OdgovoriIzbriši
 2. Čula sam za tu seriju, jedan kratak period sam je čak i gledala. Stvarno je napravljena i osmišljena na originalan način. Super post. :)

  Isabela Breber

  OdgovoriIzbriši
 3. Nisam nikada pogledala nijednu epizodu ove serije, no čini mi se kao nešto što bih mogla gledati, ako ništa bar zbog Iana haha. Hvala na preporuci:*

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Joj vjeruj ovdje je Ian tako mlad, neiskusan, ali ipak je odličan :D

   Izbriši
 4. Odlicano,film deluje jako dobro!

  ♥ MOJ BLOG! - Your Own Blog ♥ ( https://own-bloger.blogspot.com/ )

  OdgovoriIzbriši
 5. Nisam gledala ovu seriju, ali mi se čini jako zanimljivo jer inače volim serije na ovaj ''fazon''. A glumci mi se čine nekako poznato,kao da sam već gledala neke njihove filmove ili serije hmm... Možda se odlučim na gledanje ove serije, kad završim sve ove koje trenutno gledam. Odličan post <3

  Vildana from Living Like V

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala ti, moguće da si ih viđala u nekim filovima, većinom su poznati

   Izbriši