nedjelja, 25. studenoga 2018.

Kako je tehnološki napredak promijenio svijet?

Možete li danas zamisliti život bez interneta, bez pametnih telefona? Možete li zamisliti da u svakodnevnom životu nemate pristup informacijama koje se koriste, ili koje nam padaju na pamet i kojima možemo jednim klikom pristupiti. Nešto me fakultetski dani podstakoše na ovu ideju o kojoj ću danas pisati.





Iako se danas, na većini fakulteta potenciraju izvori iz knjiga, a ne s interneta, mislim da uprkos tome i dalje korstimo internet, da li za knjige u pdf- u, ili svakodnevne stvari koje nas zanimaju. Samo zamislite da vas je prije zanimao neki podatak, neka bezvezna definicija, a vi, da biste saznali istu morate otići u biblioteku i tražiti knjige koje vam možda, ali samo možda mogu dati odgovor na to pitanje, dok danas odmah ukucate šta vas zanima i dobijate povratnu informaciju, nije li to čudesno, nije li to moć, koju možda i ne znamo da korstimo?


Sve češće nailazim na mišljenja kako je internet najveća glupost, kako nam je promijenio život i mnoštvo drugih mišljenja, a što je zanimljivo, jeste da to misle osobe, koje najviše koriste internet. Kako možemo reći za jedan tehnološki napredak koji je čovječanstvu donio toliko dobra da je glupost? Zapitajte se malo i manite se površnog mišljenja da je internet samo za društvene mreže, istražujte nešto više, efikasnije i bolje i vjerujem da ćete tek tada da se poistovjećujete sa mojim mišljenjem. Meni internet nije nikad samo i isključivo služio za društvene mreže, već za sve, ali doslovno (za školu, za fakultet, za nova znanja, za nova iskustva, za čitanje knjiga, za gledanje filmova, za istraživanje...) zapitajte se za šta vama služi internet i koristite li ga uopšte za prave svrhe, ili samo mislite površno; da je internet glup, a istražili ste samo društvene mreže. Razmislite!


Broj komentara: 18:

 1. Upravo! Slažem se sa tobom, da je internet samo za korišćenje društvenih mreža, ne bi postojala wikipedia niti bilo koji informativni sajt. Važno je biti umeren u svemu, i pametno koristiti sve, ne samo internet! Odličan post! :)

  Welcome to my blog 💖

  OdgovoriIzbriši
 2. Odlican post! Internet je sjajna stvar ako znas da ga koristim na pravi nacin. Nije internet samo Instagram,toliko korisnih stvari mozemo naci a od toga nas djeli par klikova.

  PajaMala.blogspot.com

  OdgovoriIzbriši
 3. Odličan post mislim da su ljudi zaboravili koliko internet može biti korisna stvar za sticanje znanja.
  milenadosljak.blogspot.com

  OdgovoriIzbriši
 4. Bravo! Toliko prednosti interneta, a mi mu pronalazimo toliko mana. Ako je problem u tome što ga svakodnevno koristimo i što ne možemo bez njega ni kafu da popijemo u društvu, a da neko ne tipka po netu, to nije problem interneta već same osobe. Njen je problem što nedoživljava svoje društvo i što mu se ne posvećuje u potpunosti već tipka po telefonu. Na žalost, ovo je samo jedan od mnogobrojnih primjera kako u pogrešno vrijeme koristimo internet, a onda ga osuđujemo i smatramo lošim za čovječanstvo.
  Još jednom bravo za ovako dobar tekst. Mislim da je vrijedan pažnje.
  Uživaj u vikendu, draga Dalila, i srećan ti početak decembra :*

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Drago mi je da si shvatila smisao :D
   Hvala ti draga, i tebi želim dobar vikend i naravno početak najljepšeg mjeseca u godini :*

   Izbriši
 5. Ne mogu zamisliti živog bez interneta. I ne kažem to samo zbog društvenih mreža, već zbog drugih razloga. da nije interneta ne bih imala blog, ne bih mogla gledati filmove/serije, ne bih mogla čitati knjige koje nisam u mogućnosti nabaviti, ne bih mogla istraživati za školu i pronalaziti odgovore na neka pitanja ( iako u nekim slučajevima ti odgovori nisu potpuno tačni) i dr. Pratim te. 😙

  Nadam se da ćeš pogledati moj blog: Only Glam Life i posetiti moj prvi blog: Dobrodošli

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Draga potpuno bih se složila s tobom, internet nam je dobar za apsolutno sve.
   Hvala ti.

   Izbriši