utorak, 26. ožujka 2019.

Kako odlučiti koji fakultet upisati?

Imam mnogo postova o odabiru srednje škole, zatim, kako se privići na društvo i mnoštvo drugih stvari, ipak, danas odlučih pisati o odabiru fakulteta. Srednjoškolcima je ostalo još nekih mjesec dana škole i već bi trebali odabrati nešto što ih interesuje i čime se trebaju baviti u budućnosti. Mislim da je to jedna od važnijih (ako ne i najvažnijih) odluka, shodno tome odlučih vam malo pomoći.

Prije tačno godinu dana da ste me pitali šta želim upisati, vjerovatno bih vam rekla da ne znam, jer zaista i nisam znala. Kao i sve u mom životu imam osjećaj da sam i ovu odluku donijela sedmicu prije samog upisa. Iskreno, stvarno se ne sjećam kako sam odabrala koji ću fakultet. Znam samo da su u opticaju bili psihologija ili žurnalizam, kako su oba smjera u Sarajevu, odlučila sam da, ako već želim žurnalizam i ako volim da pišem mogu upisati nešto veoma srodno tome, što bi bili književnost i jezik. Na kraju je na to pao odabir, ne kajem se ni najmanje.Kako zapravo odabrati šta studirati?

Za početak bi bilo najbolje da se malo raspitate o fakultetima u vašem gradu (ako ćete studirati u vašem gradu). Ja sam npr. pitala drugaricu koja studira Filozofski fakultet, općenito o fakultetu šta i kako. Ona mi je sve objasnila, a ostalo je sve bilo do mene. Također, na fakultetima bude i Dan otvorenih vrata, tako da se i tu možete bolje upoznati sa fakultetima i odsjecima na istim. Ja sam prvo prekrižila fakultete koji apsolutno ne dolaze u obzir, što bih preporučila i vama. Dakle, prvo s liste prekrižite fakultete koji vas ne zanimaju, a zatim pogledajte šta vam je od te liste ostalo, odnosno, koji su preostali fakulteti na vašoj listi koje niste prekrižili.

Druga važna stavka, nakon raspitivanja o fakultetima je da vidite koji vam najbolje leži i šta je to što vas najviše zanima, da li je to prosvjeta, umjetnost, pravo, ekonimija, ili pak informatika. Nakon toga birate ono glavno, a to je odsjek na tom fakultetu. Da, ne izgleda uopšte teško, ali onda dolaze pitanja Da li ću biti primljen/a? Mislim da bi vam to trebao biti najmanji problem, jer uvijek imate drugi rok, dakle, ako ne budete primljeni, recimo u redovne studete, uvijek možete na idućem roku odabrati neredovan studij, ili pak, vanredan studij, to je već do vas.Kako sam ja to napisala, kao da je odabir fakulteta nešto najlakše na svijetu, a iskreno mislim da i jest za sve one koji znaju šta vole i šta žele biti, sad, da li smo mi dovoljno kompatibilni da sa svojih 18-19 godina biramo tako važnu odluku, to je već tema za neki drugi post. Sve u svemu birajte ono što volite, i u čemu se vidite. Važna napomena je da ne dopuštate roditeljima da biraju za vas ono čime ćete se u budućnosti baviti, jer to oni ne mogu znati za vas, već samo i isključivo vi.

Broj komentara: 12:

 1. Da, zaista nije lako odluciti koji faks upisati, vodis se onim sto volis, ili onim sto mozes finansiski da priustis, ali ja ti zelim srecu da odaberes ipak ono sto volis.

  https://aandymm.blogspot.com/

  OdgovoriIzbriši
 2. Sreća ja imam još dve godine da donesem odluku. Veliika je to odluka s obzirom da ti od toga možda zavisi čitava budućnost.. Hvala na savetima.

  I'mperfect

  OdgovoriIzbriši
 3. Super si napisala, i u pravo vreme. Doduše ja već znam čime želim da se bavim i unapred sam dosta razmišljala i odlučila se za fakultet, ali mi je opet bilo zanimljivo pročitati i mogu se složiti sa svim što si rekla pogotovo deo za roditelje gde oni i dan danas vrše na pojedine ogroman pritisak zajedno sa društvom i okolinom, tako da je uvek najbitnije istrajati u onome što se u dubini duše želi :) <3 <3

  Boomy's Place

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Definitivno je tako, znam osobe iz svog okruženja koje su upisale fakultete koje ih uopšte ne zanimaju, dakle, tbog roditelja.

   Izbriši
 4. Odličan post! Za godinu dana se moram odlučiti koji ću fakultet upisati, i stvarno nemam blage veze što ću i kako ću. Ovaj post će mi biti od pomoći. ☺♥

  OdgovoriIzbriši