petak, 26. travnja 2019.

Izbjegnite konflikte u komunikaciji

Ne znam koliko ste se u školama, ili na fakultetima bavili pedagogijom, a s obzirom da je veoma slična psihologiji, ja je mnogo volim izučavati. Naime, ne želim se baviti nekim općepoznatim činjenicama iz oblasti pedagogije, već sam odlučila pisati o vrstama komunikacija koje koristimo u svakodnevnom životu. Ne znam da li ste čuli za TI i JA poruke, ali i ako niste, gotovo sam sigurna da ih svakodnevno nesvjesno upotrebljavate.Naime, TI poruke su poruke u komunikaciji kojima najčešće opravdavamo svoje postupke, kriveći drugog, ili iznosimo neko vlastito mišljenje o nekoj drugoj osobi, ali kritički, agresivno, ljutito itd. Ove poruke skoro svi svakodnevno koristimo, a da nismo ni svjesni. Najočitiji primjer za to bi bilo neko prepiranje, recimo između vas i vaših ukućana, npr. Ti nikad ništa ne radiš od kućanskih poslova.
Ovakvom vrstom poruke automatski tjeramo drugu osobu da uzvrati isto, pa će ona npr. reći: Ti si ta kojoj se nikada ništa ne sviđa kako uradim ili sl. Upravo to dovodi do moguće prepirke i svađe, a kako bismo to izbjegli postoje jednostavnije, efektivnije i bolje poruke koje možemo da koristimo u našoj svakodnevnoj komunikaciji kako se ne bi doveli do ovoga. To možemo uz pomoć JA poruka. JA poruke, s druge strane su one koje se rjeđe koriste i u kojima umjesto drugog, pričamo o sebi, pa umjesto da započnemo rečenicu sa Ti nikad ništa ne radiš od kućanskih poslova, možemo reći: Ja mislim da bismo trebali podjednako oboje da radimo određene kućanske poslove.
Iznošenjem ovakvog stava nećemo izazvati agresivnost i ljutitost kod druge osobe, već bi ona mogla reagovati sa pitanjem, tipa Kako ti mogu pomoći? ili tvrdnjom Mislim da si upravu, pokušat ću ti pomoći. 
Naime, JA poruke su odlične za komunikaciju, jer su potpuno suprotne TI porukama, a upravo te poruke kroz komunikaciju dovode do konflikta, dok JA porukama možemo reći skoro istu stvar, samo ljepše oblikovanu, te da izgleda kao da tu neku osobu ne želimo uvrijediti, povrijediti i slično. 

Koliko god mi bili ponekad isfrustrirani ili ljuti zbog nekog postupka druge osobe nikada ne bismo trebali odmah preći na agresivniju komunikaciju sa osuđivanjem, već potpuno suprotno, na jedan potpuno smiren način prići osobi i početi konverzaciju sa JA porukom, koja ne bi trebala usloviti konfliktom.

Da li ste čuli za TI i JA poruke i koje vi poruke u komunikaciji koristite?Broj komentara: 14:

 1. Post je odlično napisan, pogotovo zato što se nisam susretala s ovim pojmom. Istina je da ,,TI" poruke koristim često, a da toga nisam bila do sada svjesna, što je često znalo da dovede do nekih sitnih konflikta između mene i moje sestre (koji su naravno, kasnije bili rijeseni). Pokušaću ovaj vid komunikacije, jer zaista ima smisla. Super i jako koristan post.❤️

  sweet-dreams-14.blogspot.com

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala draga, drago mi je da ti se svidio i da si naučila nešto novo ❤

   Izbriši
 2. Iskrena da budem, sada sam prvi put čula za ovo, a ove 'TI' poruke uoptrebljavam i više nego što je potrebno, a pojma nisam imala da se to tako zove. Ja se često svađam sa nekim, jer sam jako temperametna osoba. Ponajviše sam se pronašla u ovome ,,Tebi se nikada ne dopada kada ja nešto uradim'' jer to izgovaram stalno, kada mi nešto kažu. Hvala puno na ovom postu, možda ću se od sada malo više kontrolisati i razmisliti o onome što želim da kažem pre nego što zaista kažem.♥ Odličan post!


  kikasbeautycorner.blogspot.com

  OdgovoriIzbriši
 3. Cula sam za ovu vrstu poeuka, i puno mi se svidja tvoj post, moram priznati da si u pravu, mislim da vecina nas odma prelazi na grublju konverzaciju, dok se ne ohladimo za nekoliko minuta, a posle su vec reci učinile svoje i mi smo nekoga povredili.


  https://aandymm.blogspot.com/

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala ti.
   Baš tako, ne kaže se džabe ispeci pa reci.

   Izbriši
 4. Nisam čula za ove TI i JA poruke i prvi put čujem ovde kod tebe. Međutim, smatram da su to vrlo lepi načini da se izbegne svađa. Ove TI poruke nesvesno upotrebljavam i malo više nego što bi trebalo, tako da ću definitivno isprobati ove JA poruke, hahaha.

  Wonderland Vibes | #randomvibes

  OdgovoriIzbriši
 5. Sviđa mi se ova metoda zaobilaženja konflikta i moram priznati da sam shvatila ovim postom da koristim podjednako obe verzije tj.i TI i JA poruke, samo zavisi s kim komuniciram... Većinom, ako komuniciramo s nekim ko nam je bliži, mislim da svi koristimo TI poruke jer smo dovoljno slobodni s tom osobom da kažemo šta god znajući da se neće uvrijediti ili naljutiti dok JA poruke mislim da svi koristimo s osobama koje baš i ne poznajemo jer nemamo slobode s tim osobama da kažemo neku rečenicu poput TI poruke. Znam da ovo zvuči pogrešno i da bi se čak ljepše trebali ponašati prema bližima ali ja mislim da se svi mogu pronaći u ovome. ODLIČAN post!

  www.livinglikev.com

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Da, složila bih se s tobom, nažalost s osobama koje lično poznajemo imamo TI poruke

   Izbriši
 6. Potpuno originalna tema. Mi smo ovo proucavali na casovima psihologije pre nekog vremena i bas mi je bilo zanimljivo. Svaka cast na odabiru ❤

  Novi post---
  mellowcent.blogspot.rs

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. I mi smo, ali na časovima pedagogije, pa sam zato i odlučila pisati o tome i hvala ti.

   Izbriši