subota, 20. travnja 2019.

Kako poboljšati pisanje?

U srednjoj školi nisam bila toliko dobra u pisanju, moje ocjene iz pismenih radova bile su prosječne, ali iskreno, nisam ni radila da bih to poboljšala. Već u srednjoj školi počela sam da se zanimam za blog, prvenstveno za recenziranje, gdje sam se uspjela poboljšati u kritičkom razmišljanju, a poslije sam napravila i ovaj blog, gdje sam mogla pisati o čemu god poželim. Upravo to konstanto piskaranje dovelo me je do toga da poprilično poboljšam svoj vokabular, da imam svoje mišljenje i da izgrađujem dobar sadržaj kroz pisanje. Upravo sve to je prethodilo (između ostalog) da studiram ovo što studiram.


Sada ide pitanje, kako da poboljšam svoje pisanje, osobito ako sam bloger?
Pisanje nije dar sa kojim se rađate, pisanje je dar koji stičete kroz čitanje, kritičke osvrte, vlastita razmišljanja, a naposljetku i pisanjem. Česta zabluda koja se javlja jeste da, ako kažete da pišete, to navodno mora značiti da pišete poeziju, prozu i tome slično. Biću potpuno iskrena s vama i reći vam da to nije tačno. Ja volim da pišem, ali nisam pisac u smislu umjetnička duša koja će pisati poeziju i prozu, iako, svaka čast onima koji su dobri i u tome. Ja sam više za uobičajno pisanje o nekim određenim temama, a to je najviše iz jednog jedinog razloga, tačnije zbog toga što volim mnogo pričati, posebno sa nekim intelektualnim osobama, ili osobama sa sličim hobijima, zanimanjima, strastima itd. Tako da, kada počinjete s pisanjem najvažnije je da se opustite i da uvidite da to neće biti savršeno od prve, ja kada se sjetim svojih prvih postova bude me stid, ali kada uporedim te prve postove sa sadašnjim vidim koliko sam zapravo uznapredovala. Upravo to i jeste ključno za sve, da konstantnim vježbanjem možete mnogo napredovati, a da toga niste ni svjesni.
Osobe koje pišu za blog, ili samo za sebe, mogu sebe staviti na mali ispit. To ćete uradit tako što ćete, recimo, godinu dana pisati. Ne mora to biti svaki dan, može biti dva puta sedmično; istodobno čitati neke knjige i poslije godinu dana pročitajte svoj prvi post ili svoj prvi tekst, te zatim posljednji i vidjet ćete da je razlika ogromna, da se vaše pisanje poboljšalo vježbanjem, ali i čitanjem knjiga, što je omogućilo boljem pristupu pisanju, obogaćivanju vokabulara i pismenosti uopšte. Probajte, posebno ako volite da pišete, možete mi se i javiti ako se odlučite za ovaj mali izazov.

Broj komentara: 14:

 1. Predobar post! Ja sam do šestog razreda mrzela knjige, pisanje tema mi je bilo jako dosadno, a same teme očajne. Međutim, od šestog razreda se pojavila neraskidiva ljubav prema knjigama koja je opstala i dan danas. Iskreno, napreduje se uz čitanje knjiga i samo pisanje. Kada se setim prvog posta na prvom blogu,bude mi jako smešno, jer je bilo ovako:
  Zovem se Kristina. Volim da pišem. Nadam se da i vi volite moj blog.
  Ali tada sam bila baš mala i ne znam kako sam uopšte uspela da napravim blog, ali se vidi razlika.


  https://kikasbeautycorner.blogspot.com/

  OdgovoriIzbriši
 2. Bravo! Odličan način razmišljanja. Skoro sam pokrenuo novi blog nakon višegodišnje pauze od pisanja baš iz razloga koji si navela - razvoj kritičkog mišljenja. Zapravo, prvi tekst koji sam napisao tiče se baš toga.
  Pozdrav

  https://ivanpetrovicblog.blogspot.com/2019/04/zasto-sam-ponovo-krenuo-da-pisem.html

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala, drago mi je da si odlučio ponovo početi pisati.

   Izbriši
 3. Smatram da ne posvećujem dovoljno pažnje pisanju i odavno sam svesna da treba to da promenim, ali nisam preduzela ništa konkretno. Pokušaću, pa se nadam da će se s vremenom primetiti rezultat. Pozdrav!

  OdgovoriIzbriši
 4. Takodj mi se svidja tvoj post, ja sam takdje eto svesna da pisanje treba promeniti, i posvetiti mu paznju, ali valjda lenjost, sta znam

  https://aandymm.blogspot.com/

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. I to je sasvim uredu, neko to voli, neko ne, ali ako se to voli i smatra da se ima potencijala, onda taj potencijal treba iskoristiti.

   Izbriši
 5. Iskreno, post je super i slažem se sa svime navedenim. Ja se npr. za pisanje uopšte nisam interesovala i prije nekoliko godina da mi je neko rekao da ću odlučiti da otvorim blog, ne bih mu vjerovala. Sva ta želja za pisanjem se javila nakon što sam počela više da čitam i zbog toga sam bolje prolazila na pismenim zadatcima iz maternjeg i samim tim zavoljela pisanje. I eto, desio se blog, u želji da taj svoj novostečeni talenat ispoljim. Post je odličan i bukvalno si obuhvatila suštinu, a to je da se s tim ne moramo roditi i da to možemo steći, kao i to da u početku nećemo biti savršeni, ali da ćemo se poboljšavati kroz vježbu. <3

  sweet-dreams-14.blogspot.com - novi post

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Upravo to. Drago mi je da si me shvatila i da si sama otkrila svoj talent :D

   Izbriši